facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barcelˇ

El PSM-EN promou una llei de consultes populars per avanšar en la participaciˇ democrÓtica

bielbarcelo | 30 Abril, 2010 11:02

El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, i el diputat Antoni Alorda han presentat avui un esborrany de proposició de llei per regular les consultes populars per via de referèndum en l'àmbit de les Illes Balears. El text elaborat pels nacionalistes, amb el qual promouen un debat públic i que faran arribar a la resta de partits amb representació parlamentària, a sindicats i a entitats de la societat civil, desenvolupa la competència de desenvolupament legislatiu i execució reconeguda en l'article 31.10 de l'Estatut. Així mateix, respon a un mandat del Parlament, que l'any 2001 va aprovar per unanimitat una proposició no de llei del PSM-EN que instava el Govern a elaborar una llei de consultes populars.

Biel Barceló considera que "davant la crisi de valors democràtics i d'allunyament dels ciutadans respecte de la política, s'han de donar respostes, una de les quals ha de ser el foment de la participació ciutadana". El líder nacionalista afirma que la regulació de les consultes populars és un "avanç democràtic". Antoni Alorda, al seu torn, ha explicat que "des del PSM-EN compartim el lema de la Plataforma contra la Corrupció, que diu 'contra la corrupció, participació'".

 

L'esborrany de llei proposat pels nacionalistes regula la convocatòria de referèndums en tres nivells: local, insular i autonòmic; i recull dos tipus d'iniciativa: institucional (ajuntaments, consells insulars i Parlament i Govern, respectivament) i la iniciativa popular. En el cas de referèndums convocats per iniciativa popular, la norma exigeix el suport de les signatures d'un 3% de la població en el cas de les Illes Balears i Mallorca, un 5% en el cas de Menorca i Eivissa i un 10% en el cas de Formentera. A més, el text proposa que les consultes que superin el 50% de la participació del cens tinguin el caràcter de vinculants.

 

Des del PSM-EN defensen que no hi hagi límits pel que fa als temes que puguin ser objecte de consulta. D'altra banda, els nacionalistes, tot i que es manifesten en desacord amb el precepte constitucional pel qual tots els referèndums han de ser autoritzats per Estat ("lamentam aquesta prevenció respecte de la democràcia directa"), l'han recollit en la llei.

 

Categoria: General. Comentaris: (25). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix