facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barceló

EL PSM-EN NO ACCEPTARÀ REBAIXES EN LES POLÍTIQUES PROGRESSISTES DEL PACTE PER REDREÇAR LA SITUACIÓ AMB UM

bielbarcelo | 01 Octubre, 2009 07:51

Des del PSM-Entesa Nacionalista esteim sorpresos amb la decisió d’UM de trencar el Pacte de govern al Consell de Mallorca i abandonar precipitadament les seves àrees de gestió a la institució insular (fet que es va anunciar despusahir vespre i que es va materlitzar ahir mateix). 

Pel que fa als motius d’aquesta decisió, UM addueix que fa temps que hi ha falta de comunicació entre la presidenta, Francina Armengol (PSOE), i els consellers d’UM; i hi denuncia la falta de lleialtat d’Armengol, el seu afany de protagonisme i les seves ingerències en àrees dels socis. Des del PSM-EN podem estar, en part, d’acord amb aquestes crítiques (és evident que Francina Armengol de vegades oblida que presideix un govern de coalició). Ara bé, en absolut pensam que siguin motiu per trencar el Pacte de govern unilateralment, sense previ avís als socis i sense cap intent previ per reconduir la situació. Consideram que aquesta decisió d’UM és una irresponsabilitat i una frivolitat, més encara tenint en compte la situació actual de crisi econòmica. En aquests moments, les institucions necessiten estabilitat i els governs han de treballar per resoldre els problemes dels ciutadans, que el que menys necessiten són baralles inútils entre els partits polítics. 

D’altra banda, des del PSM-EN ens temem que la causa real d’aquesta decisió precipitada d’UM d’abandonar el Pacte al Consell ha estat el fet que des de la institució insular s’ha remès un informe al jutge del cas Son Oms (que investiga una trama de corrupció urbanística suposadament orquestrada pel diputat suspès de militància d’UM Bartomeu Vicens) que ha estat clau perquè la fiscalia anticorrupció demanàs penes de presó per a Vicens i per a l’exsecretari general d’UM, Damià Nicolau (que va dimitir el passat dissabte a conseqüència de l’escàndol). Cal dir que l’elaboració d’aquest informe es va fer a requeriment judicial, per la qual cosa el Consell estava obligat a remetre’l al jutge. 

Des del PSM-EN consideram molt greu que la causa no confessable del malestar d’UM amb PSOE i BLOC (i, per tant, origen de la decisió dels regionalistes de rompre el Pacte al Consell) pugui estar relacionada amb el fet que els seus socis no volen (no volem) encobrir la seva corrupció. Si UM pensa que des del PSM-EN els ajudarem a tapar els seus casos de corrupció, estan molt equivocats. Les institucions han de col·laborar al màxim amb la justícia per perseguir els corruptes: contra la corrupció hem de tenir tolerància zero. 

Des d’ahir, per tant, al Consell de Mallorca governam PSOE i BLOC en minoria, i UM ha passat a l’oposició (al costat del PP). Segons UM, aquesta situació se circumscriu al Consell, i no hauria d’afectar (en principi) al Govern ni a l’Ajuntament de Palma. Ara bé, cal recordar que el Pacte de govern progressista i nacionalista signat l’any 2007 entre PSOE, BLOC i UM abastava les tres principals institucions del nostre país, i és difícil pensar que la situació d’inestabilitat política quedarà limitada al Consell. 

A més, cal no oblidar que UM “no descarta res”, i que el PP ja s’ha mostrat obert a estudiar les possibilitats d’arribar a acords amb UM. Per tant, una possible moció de censura del PP i UM al Consell (o potser també a l’Ajuntament de Palma o, fins i tot, al Parlament) no és un escenari que es pugui descartar.  

Ara UM haurà d’aclarir si manté el seu suport a les polítiques progressistes i en clau de país acordades en el Pacte, o si entorpirà l’acció de govern al Consell (i a la resta d’institucions del país) i es passarà al bàndol de la dreta (avui més afeblida que mai i assetjada per les investigacions judicials dels casos de corrupció de l’era Matas). 

Per part nostra, hem d’assumir la responsabilitat de continuar governant amb lleialtat als compromisos que hem adquirit amb els nostres socis i amb la ciutadania, per aplicar polítiques progressistes i centrades en el país, amb l’objectiu de fer front a la crisi econòmica i donar respostes als problemes concrets dels ciutadans. 

Probablement allò més desitjable seria poder reconduir aquesta crisi i garantir l’estabilitat al conjunt de les institucions del país, amb el Pacte de govern progressista i nacionalista com a “full de ruta”. Però tenim clar que això no haurà de ser a qualsevol preu. Des del PSM-EN no acceptarem componendes estranyes entre el PSOE i UM que signifiquin rebaixes en el caràcter progressista o de sostenibilitat territorial de les nostres polítiques. Ni tampoc acceptarem de cap manera, no cal dir-ho, cap pacte per encobrir els casos de presumpta corrupció que afecten dirigents d’UM. 

Si UM vol redreçar aquesta situació (certament complicada) a la qual ens ha abocat, haurà de ser des del respecte escrupolós als compromisos signats, des de la lleialtat política i des dels principis de transparència i honestedat. Si no és així, no cal que ens cerquin.

Categoria: General. Comentaris: (30). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix