facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barceló

Avançar cap al #dretadecidir

bielbarcelo | 01 Març, 2014 09:28

Article publicat ahir al @diariodemallorca amb motiu del Dia de les illes Balears:

Si bé la recuperació de la democràcia i de l’autogovern de les Illes Balears ha deixat un balanç positiu, actualment s’estan evidenciant els límits que imposa el sistema polític i institucional actual. La crisi econòmica i social, conjugada amb l’espoli fiscal a què ens sotmet l’Estat, ha deixat en estat de xoc a les classes mitjanes i ha empobrit la societat i l’economia, tot evidenciant les mancances del sistema actual per solucionar els problemes reals de la gent. Això, juntament amb la proliferació de casos de corrupció (qüestió en què les nostres illes competeixen pels primers llocs del rànquing estatal), ha derivat en una crisi general de legitimitat de la política, però també de les nostres institucions democràtiques i d’autogovern.

La gent té la percepció que les decisions importants es prenen a despatxos tancats de Madrid, i que no s’hi tenen en compte les opinions de la ciutadania. I el nostre Govern, que des que està presidit per José Ramón Bauzá només té com a obsessió la aniquilació de la cultura i la llengua pròpies i silenciar (fins i tot prohibir) qualsevol element de crítica o dissidència, no contribueix a generar confiança entre els nostres conciutadans (al contrari).


Davant aquest panorama, la gent d’aquestes illes reclama poder decidir sobre tot allò que li afecta directament, i que els poders públics estiguin al servei de la voluntat popular, i no al servei dels poderosos.


En aquests moments hi ha una qüestió en què es percep clarament la necessitat de canviar els mecanismes de presa de decisió, per tal que la capacitat de decidir estigui en mans dels ciutadans i ciutadanes de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera. Em referesc a les prospeccions petrolíferes davant les nostres costes. La responsabilitat d’autoritzar-les en el seu moment, i de continuar-les ara, és del Govern de l’Estat (primer del PSOE de Zapatero, i ara del PP de Rajoy). L’Estat decideix que cercaran petroli davant les nostres costes, i si en troben, se’n quedarà els suposats beneficis fiscals. Els ciutadans de les Illes Balears només en podem assumir els riscos. Aquí el consens social i polític és absolut: ningú no vol prospeccions ni plataformes petrolíferes a un país que estima els seus paisatges i les seves costes privilegiades, i que viu, en gran mesura, de la capacitat d’aquests per atreure turistes. Però ens neguen el dret de decidir.


Necessitam un autogovern fort, amb plena sobirania fiscal i amb unes institucions pròpies que estiguin veritablement al servei de la voluntat popular, en què la gent d’aquest país tengui el dret de decidir com volem que sigui el nostre model econòmic, el nostre model de societat, el nostre futur com a poble. Per aconseguir-ho ja és ben evident que cal una ruptura democràtica. Cal aprofitar la crisi profunda del sistema basat en la Constitució del 78, i obrir un procés constituent en què els ciutadans d’aquestes illes puguem elegir lliurement el nostre propi camí.


Biel Barceló i Milta

Portaveu del Grup Parlamentari MÉS

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix