facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barcelˇ

Passi el que passi la mobilitzaciˇ verda ja ha guanyat

bielbarcelo | 24 Setembre, 2013 15:52

Avui a #ParlamentIB s'ha convalidat el decret llei del #TIL amb els vots del PP, que no ha volgut escoltar als ciutadans i ciutadanes que s'estan mobilitzant massivament aquests dies.

Us pas la meva intervenció al debat d'avui:

 

En primer lloc, avui vull fer un reconeixement a tots aquells mestres i professors que fent un gran esforç econòmic personal s’estan manifestant i fent vaga, no per reclamar millores salarials, sinó per reclamar una educació de qualitat pels nostres fills. Moltes gràcies.

Vull també fer un reconeixement a tots aquells pares i mares que aquests dies ens hem solidaritzat amb els docents, fent també a la vegada un esforç de suport i solidaritat cap a una lluita que és pel bé dels nostres fills. I a tota aquella gent que sense forma part de la comunitat educativa, també s’ha solidaritzat i ha donat suport a les reclamacions del sector educatiu.

Un posicionament cívic que contrasta amb l’actitud incendiària, irresponsable i allunyada del sentit comú que han mantengut la consellera d’Educació i el president del Govern.

Sr. Bauzá, el seu Govern s’ha caracteritzat per la persecució ideològica, fins a episodis de repressió imfame com el cas dels directors de Maó. S’han cregut realment aquesta ridícula bubota de la delirant dictadura catalanista. Des del primer dia, sr. Bauzá s’ha posat en mans dels sectors més ultras de les Illes Balears, absolutament minoritaris.

S’han posat nirviosos amb els llaços a les escoles. I ara tramiten una llei per urgència per prohibir la llibertat de les escoles, per perseguir uns llaços que proclamen un compromís amb la llengua i amb la identitat del país. Una cosa mai vista en democràcia. Un govern que perd el temps en perseguir llaços. Aquestes son les urgències d’aquest Govern, no l’atur o el compliment de la llei de dependència o les llistes d’espera. No. Prohibir llaços a les escoles. I tot forma part del mateix paquet per imposar les seves dèries ideològiques amb tots els mitjans represius que puguin.

Ho han acompanyat d’una campanya infame de desprestigi i atac als professors. Malgrat al seu programa electoral deien que pretenien donar prestigi al professorat, el que han fet des del primer dia a través de les veus dels seus diputats al Parlament, ha estat perseguir-los.

Així, els han acusat que adoctrinaven els alumnes, quan són vostès els qui estan obstinats en adoctrinar a les aules. Està clar: vostés volen alumnes submissos, que no tenguin esperit crític, que segueixin el ramat,… I si un professor els estimula  a pensar per sí mateixos,… l’acusam d’adoctrinador.

Un diputat seu, fins i tot ha proposat fer llistes amb noms i llinatges dels professors que segons ell juguen amb els alumnes per aconseguir objectius polítics. Una cacera de bruixes en tota regla.

Tres directors d’instituts de Maó expedientats sense sou i feina per complir la llei, és a dir, per fer cas del consell escolar que segons la LOE és qui decideix el projecte lingüístic de centre. Uns expedients oberts per raons partidistes, com ho demostra el fet que la inspecció educativa ha afirmat que no han participat en la proposta d’obertura d’expedients disciplinaris a directors, desmentint a la portaveu del Govern que havia dit el contrari. Un Govern sectari i a la vegada mentider.

Hi està d’acord, senyor Bauzá, en fer llistes negres? Perquè si no hi està, no l’he sentit que sortís a desmentir al seu diputat. Al contrari, vostè dóna ales en aquestes actituds de violència verbal.

I el PP no està dubtant de dur a terme la seva campanya de criminalització amb tots els mitjans disponibles. Fins i tot, amb la complicitat de la delegada del Govern espanyol (que després de tot, és simplement una persona de la confiança del president) que es presta a posar les forces de seguretat a perseguir els estudiants menors d’edat que informen de la vaga. Amb detencions absurdes i amb cops, si és necessari.

I la consellera d’Educació aquí al Parlament jugant el seu paper dient que han causat destrosses en un institut, quan saben perfectament que és fals. Així ho han afirmat els professors d’aquest institut. Tot plegat miserable.

Li demanam, sr Bauzá, ja que la Delegada del Govern de l’Estat es nega a venir a donar explicacions al Parlament, que vostè es dirigeixi a ella per exigir-li què acabi amb aquesta campanya d’assetjament a menors d’edat.

Sr. Bauzá, vostè només té un argument per defensar el decret llei de trilingüísme. Els seus 34 diputats. No té cap argument tècnic a favor. Cap. Tots els professionals s’han manifestat en contra. Tots.

S’hi han manifestat en contra tots els professionals de l’educació: l’Assemblea de docents, els sindicats STEI, CCOO, UGT i ANPE (sí ANPE, el sindicat de la diputada Aguiló). Les cooperatives i Escola Catòlica, que ha dit que des “d’un punt de vista tècnic, el TIL és indefensable”. També l’associació de directors de primària, l’associació de directors de secundària, les AMIPAS de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, la major part dels centres escolars de les illes, l’associació d’Inspectors d’Educació i la pròpia Universitat de les Illes Balears.

La universitat, màxima institució acadèmica que li ha dit que no hi ha garanties de que el professorat estigui suficientment format, que hi ha precipitació en l’aplicació i sobretot ha denunciat la manca de consens amb la comunitat educativa.

 

L’Associació d’Inspectors, que representa els funcionaris responsables de supervisar l’aplicació del TIL, ha denunciat que no ha participat en el procés de planificació ni en el calendari d’implantació ni ha estat consultada tècnicament en cap moment. És més, han afirmat que el TIL, tal i com està plantejat no només no resoldrà el fracàs escolar, sinó que augmentarà els mals resultats dels alumnes.

I qui ha d’aplicar el model de trilingüisme del Govern? Els docents. S’ha comptat amb ells? En cap moment. Una recent enquesta, realitzada pel col·lectiu Docents pel Sentit Comú apunta que el 97% dels docents considera el TIL com una proposta improvisada feta des del desconeixement de la realitat de l’educació i sense criteris pedagògics i el 91% diu que els alumnes no adquiriran els coneixements adequats en les matèries no lingüístiques ni garantirà el domini de l’anglès.

LA REALITAT ÉS AQUESTA: EL TIL AUGMENTARÀ EL FRACÀS ESCOLAR, SENYOR BAUZÁ.

Després de tots aquests arguments tècnics i professionals, encara creu sr. Bauzá que pot seguir envant amb l’aplicació del TIL? O seguirà sord davant de les demandes de tots els professionals?

Sr. Bauzá, fa uns dies vostè va declarar per ràdio: “El TIL no tiene garantia de éxito, pero si no funciona ya lo dirán las aulas o las urnas y se quita y ya está”.

“Se quita y ya está”?

Però quina broma és aquesta, sr. Bauzá?

I vostès diuen que son els mestres els qui juguen amb l’educació?

No faci experiments amb els nostres fills, sr Bauzá. Els professionals ja li han contestat. El seu model és ple de mentides.

La seva primera mentida. “Els nostres fills aprendran anglès”. És la gran mentida. I la gran llàstima. L’anglès és efectivament una de les assignatures pendents del nostre sistema educatiu que s’havia començat a redreçar des del programa de seccions europees. Ara la implantació improvisada i no progressiva de l’ensenyament en anglès per part de professors no suficientment preparats i sense recursos, ho fan inviable.

“Hi ha professorat suficientment preparat per impartir classes en anglès”. Segona mentida. El nivell B2 acredita uns coneixements, però no possibilita, ni remotament el desenvolupament normal d’un docent a l’aula en una matèria tècnica. És això ensenyament de qualitat?

“L’objectiu és la modernització i excel·lència”. Tercera mentida. Si fos així la Conselleria hagués escoltat els tècnics i professionals de la matèria, els departaments didàctics i la UIB.

En comptes d’això ha dictat una normativa absurda amb un calendari inassumible que crearà desigualtat i greus distorsions en l’assoliment dels continguts curriculars i en el tractament de les necessitats educatives especials. I si tan preocupats estan per l’exel·lència educativa no haguessin reduit el pressupost d’educació en 150 milions en dos anys, ni haguessin despedit a 1000 professors i mestres.

“S’han acabat les classes particulars en anglès”. Quarta mentida. No només no s’haurà acabat el repàs d’anglès, sinó que ara s’haurà de fer repàs de matemàtiques, ciències, filosofia…

“El fracàs escolar es culpa de la immersió lingüística”. Cinquena mentida. I de les groses. I ho saben que és mentida. I si realment s’ho creu, vostè, que els nostres fills fracassen en els estudis perquè aprenen en la llengua pròpia d’aquesta terra, és pel seu fanatisme i sectarisme.

Vull pensar que vostè no és tan ignorant. Que això simplement forma part de la seva estratègia de manipulació. Però és gravíssim, perquè és voler enganar als ciutadans i amagar la realitat. La realitat és que els resultats de l’informe PISA sobre fracàs escolar a Balears, són similars a altres comunitats autonòmes amb una única llengua com Andalusia o com el de comunitats amb llengua pròpia però sense immersió com el País Valencià.

Tots els professionals apunten a altres causes dels nostres índex de fracàs escolar, com la gran taxa de immigració, l’incorporació prematura al mercat laboral o la insuficiència de recursos destinats a la diversitat.

Sí que hi ha una veritat en el TIL. L’anglès com excusa, l’excusa per acabar amb els projectes lingüístics propis, resultat de la reflexió de cada centre i elaborats amb la participació de tota la comunitat educativa, reflectint la realitat diversa de cada escola.

Fins i tot els tribunals varen decretar la suspensió de l’annexe del Decret del TIL i de les instruccions del conseller a l’ombra, sr Estarellas que el desenvolupaven. I acordaven la suspensió de l’aplicació del TIL per un possible vici de nulitat de ple dret. Per no haver complit ni la preceptiva participació a través del Consell Escolar, ni el dictament preceptiu del Consell Consultiu (que darrerament tant els molesta) ni la necessària negociació col·lectiva atès que afecta de forma evident a l’estatut dels empleat públics de l’ensenyament.

I davant això que fan vostès? Aprofiten la oportunitat que el tribunal els donava per reconsiderar la seva postura equivocada?  Aprofiten per seure les parts implicades i cercar el consens? No, de cap manera.

Una fuita cap envant, passant per damunt del que diguin els tribunals. Aproven un decret llei per burlar el que els jutges ordenaven al Govern. Una autèntica cacicada.

És impresentable, sr. Bauzá, que en un tema tan important com un canvi de model educatiu, legislin per la via del decret llei. Una mostra d’autoritarisme i una actuació prevaricadora pel fet de voler burlar una decisió judicial contrària als seus interessos. Fins i tot l’associació de Jutges per la Democràcia ha considerat que suposa una falta de respecte institucional i una reacció inacceptable davant una resolució judicial adversa. I el Fiscal Anticorrupció ho ha trobat un desbarat. Un desbarat, senyor president.

Però a més, és inconstitucional, sr. Bauzá. El TC ja ha tombat lleis fetes expressament per esquivar decisions dels tribunals, com la recent sentència 129/2013 contra la Junta de Castella i Lleó. El TC sentencià que el Govern de Castella i Lleó intentava tornar a la vida una interlocutòria administrativa anul·lada per la jurisdicció contenciosa administrativa, com vostès han volgut fer tornar a la vida l’aplicació del TIL una vegada que s’havia suspés pel tribunal.

Però vostès no tenen vergonya de res. No s’aturen per res. Tancat en el Consolat ha perdut el sentit de la realitat, el contacte amb els ciutadans, rodejat únicament del seu reducte d’assessors fanàtics i poc preparats.

Han arribat a afirmar que el començament de curs ha estat normal. Normal! Vagi a les escoles, escolti el que li diran alumnes, pares i mares, mestres i professors…

És prest per fer d’il·luminat. Només duu 2 anys de president. Ha batut el récord dels presidents que els puja el càrrec al cap i que s’acaben allunyant de la realitat amb el pas del temps. Vosté ho ha fet quan només duu mitja legislatura. Un president que no pot anar als actes públics per por de la ciutadania. Un president que s’amaga. És ben trist.

Un president que com a únic argument té la seva majoria de diputats i el teòric compliment del seu programa electoral. Però és que el seu programa electoral deia: “llevaremos a cabo un modelo de funcionamiento consensuado”. On és aquest consens? Si en paraules de la portaveu del Govern ja han dit que l’aplicació del TIL per aquest curs escolar és innegociable. Si ja han rebutjat fins i tot la proposta d’intermediació del rector de la UIB. D’altra banda, no m’estranya, perquè saben què en pensa la Universitat, i vostès la menyspreen.

I segueix el seu programa: “un modelo que no implique modificaciones estructurales con la alternancia política, con lo cual garantizaremos su continuidad y aplicabilidad”.

 

Idò per aconseguir-ho, haurien d’arribar a un consens polític, no? On és aquest consens polític perquè no hi hagi modificacions amb l’alternància política? En aquesta Cambra ja li dic que no el tenen, ni tan sols l’han cercat.

Ja li dic, com li he reiterat en altres ocasions, que d’aquí 2 anys, si no ho fa vostè abans, derogarem el decret TIL i el substituirem per un model consensuat amb la comuntitat educativa, amb recursos, i que tengui en compte l’autonomia dels centres i la realitat socio-lingüística de cada escola. I que garanteixi veritablement que els alumnes aprenguin anglès.

I quan diu que la minoria no es pot imposar a la majoria? De quina majoria parla sr. Bauzá? És refereix a la majoria dels pares que el curs 2012/2013 va triar lliurement la llengua de l’ensenyament dels seus fills? En dues ocasions, a més. La immensa majoria (més del 80% a pública i concertada) volgueren continuar amb el model lingüístic actual, votaran el projecte lingüístic del seu centre i triaren el català com a llengua vehicular. Aquesta és la majoria que vostè no vol respectar, que li molesta.

És més, el juny de 2013 els pares tornaren a ser cridats a una consulta. Aprovaren massivament els PL aprovats pels consells escolars del centres: més d’un 90% s’inclinaren per aplicar el TIL per la via de l’article 20 i salvar el màxim del model lingüístic vigent.

Però, vostè sr. Bauzá, com que és el rei de les majories, aprova un Decret Llei que anul·la la via de l’article 20, l’opció majoritàriament triada pels pares. Quin respecte per les majories demostra això? Cap ni un. Quin respecte per la voluntat de la comunitat educativa, per la seva autonomia? Cap ni un.

Vostés diuen que els professors i directors han de complir les decisions del Govern. Però la LOE, -que li record que encara està en vigor fins que el ministre WERT aprovi la seva LOMQE-, indica que “el claustre de professors és l’òrgan propi de participació dels professors en el govern dels centres i té la responsabilitat de planificar, coordinar, informar i, en el seu cas, DECIDIR SOBRE TOTS ELS ASPECTES EDUCATIUS DELS CENTRES”. I la LOE també indica que els Consells Escolars tenen “autonomia per elaborar, aprovar i executar, un projecte educatiu i un projecte de gestió” així com “aprovar i avaluar la programació general del centre”.

Vostès han volgut usurpar als docents i als consells escolars on participen pares i alumnes, el dret a la participació en el govern dels centres.

I perquè? Per imposar el que un petit sector radical i els seus 34 diputats volen imposar aquí però que al carrer no vol ningú.

 

Sí, sr. Bauzá, en això s’estan quedant sols. Perquè entre els mestres i professors que fan vaga, entre els pares i mares que s’han solidaritzat amb ells, entre els milers i milers de persones que estam preocupats pel futur dels nostres fills i que estam astorats per l’actitud autoritària i intransigent d’aquest Govern, també hi ha votants del PP, senyor Bauzá. Xerri amb ells, li explicaran les seves raons.

O xerri amb algun dels regidors i regidores del PP que tenen un mínim de consciència i de decència, aquells que no han volgut defensar la política educativa d’aquest Govern, perquè és indefensable. Xerri amb ells, i potser entendrà algunes coses. Entendrà que el sentit comú està de la nostra part. Entendrà que mantenir aquesta guerra és absolutament irresponsable. 

Més d’una trentena d’ajuntaments han aprovat mocions a favor del consens i contra el Decret TIL, en ocasions gràcies a l’abstenció dels regidors del PP.

Alguns dels seus batles que sí estan en contacte amb la gent del carrer, que sí que toquen de peus a terra, li estan demanant que dialogui, que consensui, que arribi a acords. Si no vol escoltar el que li deim els partits de l’oposició, com a mínim escolti el que li diuen, ni que sigui tímidament i per la boca petita, els seus propis batles.

Que és el mateix que li demana tota la comunitat educativa, la Cambra de Comerç, la UIB o el mateix Bisbe. Deixi de donar l’esquena a la gent.

En altres ocasions, el seu Govern ha rectificat decisions. De fet, comença a esser habitual que el seu Govern només encerti quan rectifica. Varen voler llevar els complements als jubilats de l’ib-Salut i finalment varen tornar enrere. Varen voler llevar els complements als metges, i finalment varen tornar enrere. Varen voler tancar dos hospitals públics i finalment varen tornar enrere. Varen voler posar nous imposts sobre els consumidors i empreses, i finalment han tornat enrere. Idò, faci una vegada més una passa enrere, assumeixi que un canvi de model educatiu no es pot fer amb tota la comunitat educativa en contra. Assumeixi que s’han equivocat. Tanmateix el calendari que vostès volen implantar, ja és impossible d’aplicar per aquest curs.

No pot esser que per una qüestió de caparrudesa, el seu Govern mantengui aquesta postura immobilista. Dialoguin i arribin a un acord. És la seva responsabilitat i la seva obligació.

 

Si no, haurem arribat a la conclusió que ha deixat de ser el president de tots els mallorquins, menorquins, evissencs i formenterers, i només ho és dels simpatitzants del minoritari Círculo Balear. I si és així, val més que parteixi del càrrec.

 

 

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix