facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barcelˇ

Hem de canviar radicalment el sistema

bielbarcelo | 26 Febrer, 2013 13:47

Intervenció al Congrés de confluència de @psm_entesa del passat dissabte:

Vull agrair a totes les persones que han col·laborat perquè avui puguem esser aquí tots plegats, perquè avui el PSM i Entesa puguem “Sumar per Mallorca” i confluïr en un projecte unitari del mallorquinisme progressista: el PSM-Entesa. El procés de confluència d’Entesa per Mallorca i del PSM-Entesa Nacionalista, que hem tancat avui, suposa una fita important per al nostre partit i per al nacionalisme progressista. Suposa un impuls decisiu per crear un moviment polític ample, capaç d’atreure el suport d’una majoria social que faci possible un canvi al nostre país. Fa només poc més d’un any i mig des de les passades eleccions que va guanyar el PP amb majoria absoluta, i cada dia que passa constatam la necessitat d’aquest canvi, amb un president que no té cap credibilitat ni pot donar cap confiança després d’haver mentit al Parlament i d’estar fracassant en les seves polítiques econòmiques.

Hem de donar respostes per lluitar contra la crisi econòmica i social des d’una perspectiva  progressista, amb propostes que tenguin com a prioritat els interessos de les persones i no dels mercats financers o dels poderosos. Per fomentar un model econòmic propi, arrelat i centrat en el país, que, al temps que aporta progrés i benestar, promogui la justícia social. Un model sostenible, compatible amb la defensa del territori i el medi ambient. Un model alternatiu a les polítiques neoliberals que ens enfonsen encara més, que tenen com a única recepta les retallades indiscriminades i el desmantellament de l’estat del benestar, que tant ens ha costat aconseguir. Polítiques neolliberals que permeten que moltes famílies s’estiguin quedant sense casa, que permeten el tancament de moltes petites empreses, que permeten gràcies a la reforma laboral situacions inassumibles pels treballadors,.... Permeten vergonyes com les del tancament d’Orizonia amb l’espectacle del repartiment de les restes a costa de deixar al carrer a centenars de treballadors i treballadores. Perquè aquesta crisi no és una crisi, sinó que és una estafa a gran escala, i té uns responsables. Són els grans poders financers i econòmics i la seva cobdícia il·limitada, poders que a l’Estat espanyol sempre han estat protegits per la partitocràcia PP-PSOE. Poders que sempre han prioritzat els seus interessos econòmics per sobre del benestar de la gent. I no seran els que reparteixen els sobres de’n Bárcenas els qui vulguin canviar aquesta situació. Els ciutadans i les ciutadanes de Mallorca i les Illes Balears hem de reaccionar, hem de prendre consciència de la gravetat de la situació, ens hem d’aixecar i reclamar els canvis que són necessaris, perquè ens hi va el futur.  L'any 1978 el PSM tenia 2 anys de vida. El PSI s’havia presentat en públic el 18 de febrer del 1976, en un moment que estava en marxa el canvi de règim, de la dictadura cap a una democràcia que encara no sabíem com seria. El PSI-PSM va néixer amb molta ambició política, amb la voluntat de canviar Mallorca de cap a peus. L’any 1978 es va sotmetre a referèndum la Constitució Espanyola. En aquest referèndum el PSM va demanar l’abstenció. Malgrat els avanços que suposava l’arribada de la democràcia, no era el canvi que volíem: la Constitució consolidava la monarquia i ens negava el dret a decidir.
35 anys després, Mallorca ha canviat molt. Malgrat els límits que ens imposava la Constitució, hem avançat: tenim autogovern (certament molt limitat), els drets civils i socials s’han desenvolupat, vàrem iniciar el procés de normalització de la llengua catalana... Però aquests darrers anys estam experimentant una involució radical. S’està desmantellant l’estat del benestar i les conquestes socials aconseguides, i estan atacant la llengua catalana i l’autogovern fins a extrems als quals mai havien gosat arribar.
 La qualitat de la democràcia és cada vegada més baixa, la corrupció i la desafecció polítiques s’escampen, la monarquia mostra la seva cara més corrupta i davant el procés sobiranista iniciat a Catalunya, lluny de reconèixer el dret democràtic dels pobles de decidir el seu futur en llibertat, l’Estat espanyol activa tots els seus mecanismes per mirar d’aturar el procés costi el que costi. L’any 1978 s’obrien perspectives de futur, de democratització, de modernització, de creixement econòmic... Ara, l’absència d’un horitzó de futur, la falta d’una democràcia real i els retrocessos en l’autogovern i l’atac a les administracions més properes als ciutadans fan que el sistema polític creat fa 35 anys sigui un problema per als ciutadans.
El desembre de 1978, jo acabava de complir 11 anys. No vaig votar en el referèndum de la Constitució. Alguns de vosaltres sí que hi vàreu poder participar. Però la majoria no hem pogut votat aquesta Constitució.

La generació d’en Rajoy i d’en Rubalcaba, i els interessos que ells representen, varen crear un sistema que avui fa aigües de pertot. Un sistema que s'enfonsa en la seva corrupció, que s'ha fonamentat en els privilegis de la partitocràcia que ha protegit els poderosos, les grans companyies multinacionals, energètiques, de comunicacions, de banca... Poderosos que han comprat amb favors a polítics de  PP i PSOE. Un sistema que està negant la possibilitat que moltes persones puguin realitzar el seu projecte de vida. Un sistema que ens està negant el futur i la llibertat. Un sistema que ha entrat en crisi.
 Ha arribat el moment de dir prou. Ha arribat el moment de decidir per nosaltres mateixos. Perquè tenim el dret de decidir el nostre futur col·lectiu, i perquè la gent reclama poder decidir sobre les qüestions que els afecten. Hem d'obrir un procés constituent perquè els pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera ens constituïm com a subjecte polític i jurídic sobirà que exerceixi el dret de decidir per canviar tot allò que és urgent canviar.
Perquè hem de canviar radicalment l’actual sistema.
 En primer lloc, perquè volem més democràcia.  Posar el poder en mans de la gent. No concentrar el poder en mans d'uns pocs. Decidir directament: sense imposicions, sense limitacions. Que la gent pugui participar en les decisions importants que ens afecten a tots. També perquè es canviï definitivament el sistema electoral que sobrerepresenta el bipartidisme. Decidir, també, el cap d'Estat. En un estat realment democràtic totes les institucions han de tenir legitimitat democràtica. I la monarquia, i avui és més evident que mai, no la té.
En segon lloc, volem canviar radicalment el sistema perquè volem més benestar.
 La crisi econòmica esta posant de manifest que el benestar col·lectiu depèn de la correcta i justa redistribució de la riquesa. No es tracta de tenir més, no es pot có﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽del nostre plerquè sobre les qgnes del nostre futur col·lectiu. PSOE que ens est estat la meva voluntat aconseguir quréixer il·limitadament, perquè els recursos de la nostra illa, del nostre planeta, són limitats. Es tracta de gestionar bé els recursos que tenim, combatre les desigualtats i posar fre a la cobdícia d'aquells que ens estan arruïnant. Canviar un sistema injust que permet milions d’aturats i milers de desnonats.
I finalment, volem un procés constituent perquè volem més sobirania.
 Som nosaltres els qui hem de gestionar els nostres propis recursos, i només nosaltres hem de decidir com ha de ser el nostre futur col·lectiu com a poble. Democràcia, benestar i sobirania son conceptes indestriables per fer de Mallorca una societat lliure. Evidentment, el món actual es un món de societats interdependents, no pot ser d'altra manera. Ara bé, interdependència no vol dir dependència i submissió: som nosaltres els qui hem de decidir els termes de la nostra relació amb els nostres veïnats. I per aconseguir una societat realment conscient, lliure i pròspera, sense dependències de poders exteriors, hem d'aconseguir la sobirania fiscal i la sobirania política.
Per fer tot això necessitam un instrument polític potent. Un instrument que sigui un moviment polític i social capaç de créixer, d’aglutinar majories socials i de ser alternativa de govern.
 Per això estam construint la coalició MÉS per Mallorca, i treballam amb els nostres socis de la Federació PSM-Entesa de Menorca i d’Eivissa. Entre tots hem de construir aquest moviment que sigui l’instrument principal de canvi polític i social en aquest país. Sabem que és possible, i que vivim una oportunitat històrica.  No només és possible, sinó que és necessari i urgent. La Federació PSM-Entesa i la coalició MÉS per Mallorca hem d’assumir la responsabilitat de liderar el canvi en aquest país, per poder obrir nous camins i tenir un horitzó que superi la situació actual. El nostre projecte està obert a tots els ciutadans i ciutadanes que estimen Mallorca i pensen que tenim el dret de decidir el nostre futur sense imposicions externes. Tothom que visqui i treballi a Mallorca i a les illes Balears, independentment del seu origen, està cridat a participar en el nostre projecte de país: allò important és decidir el futur entre tots, perquè si nosaltres decidim, tendrem un futur millor.  Un model econòmic propi,... un projecte de país propi,... i una estratègia política pròpia per fer possible el canvi: això és el que hem aprovat avui en la ponència política de PSM-Entesa. Amb confiança, ambició i compromís serem capaços, entre tots, de contribuir a construir un futur millor per al nostre país. 

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix