facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barcelˇ

Enllašats per la paraula

bielbarcelo | 02 Maig, 2012 13:54

Divendres passat jubilats per Mallorca, Stei i OCB varen començar la iniciativa de 24 hores de lectura cada divendres per reclamar la retirada de la llei de funció pública.

Per participar-hi vaig triar un text no literari. Vaig trobar més oportú llegir la carta d'una alumna de quart d'ESO del Port d'Alcúdia, que va ser publicada al diari de Balears, i que trob que val la pena que la llegiu.

Carta oberta, de n’Ana Gil García.  Alumna de quart d’ESO, del Port d’Alcúdia. 

“Jo sóc mallorquina i els meus pares castellanoparlants. Ells sempre han intentat que aprengués la cultura del lloc on em trobava. M'han apuntat a ball de bot, he escoltat rondalles i llegendes, he anat a les festes del poble, he fet excursions per tota la Serra Tramuntana, he vist les cases de neu, les sitges, les tafones, les fonts de mina, penyals, marjades, colls, talaies i tants d'altres llocs meravellosos de l'illa, i en cada un d'ells he vist l’empremta de la llengua: noms, feines, arbres, plantes...  Però, sobretot, he après la llengua gràcies a l'escola.

Des dels 3 anys m'he ajuntat amb amics i mestres que sempre m'han parlat en català. Jo som d'aquí i ara tenc la sort de dominar dues llengües: el castellà, la dels meus pares, i el català de Mallorca.  La nostra llengua és la nostra cultura. Defens la meva llengua com tantes altres persones de les Illes. Encara que el Govern ens ignori, nosaltres hi som. Hi ha persones que volem mantenir una cultura i pareix que ens ho prohibeixen. Però no ens podem quedar quiets, perquè si no, qui mantindrà la llengua que ens identifica com a poble? 

El que em pareix indignant es que els mateixos mallorquins siguin els qui posin la llengua en inferioritat. Pareix que el que hem aconseguit durant tant de temps ens ho puguin llevar un grapat de persones amb una normativa que col·loca en inferioritat el català envers el castellà. No ens podem aturar mentre ens lleven una de les coses que més apreciam.  

La llengua es necessària per identificar-nos a la terra on vivim. Jo m'identific amb aquesta terra i amb la seva llengua, i com jo tantes altres persones que han viscut la mateixa experiència gràcies a la normativa existent en l'època que he viscut. Per què canviar les normes que han fet possible aquest avanç en la nostra cultura?” 

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix