facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barceló

La “excel•lent” temporada turística no atura l’empobriment de la majoria

bielbarcelo | 24 Octubre, 2013 12:18

Els mesos d’estiu aporten, socialment, 105.600 persones aturades i l’extensió d’una nova i més intensa precarietat laboral

MÉS per Mallorca valora positivament que, com és habitual des de fa molts anys, en els mesos centrals de l’estiu, la població aturada hagi baixat. No obstant això, la coalició emfasitza que 105.600 persones aturades no és cap bona noticia. Segons el diputat David Abril, “una taxa d’atur del 17,02%, que desdestacionalitzada seria superior al 23%, és una catàstrofe. Aquesta taxa es mou entre les més altes de la història dels estius illencs”. Val a dir que en el tercer trimestre de l’any passat la taxa d’atur de Balears arribà al màxim històric amb un 19,47%, per tant qualsevol comparació de millora relativa s’ha de fer en relació a aquest desastre provocat per les polítiques del Govern del PP de Bauzá.

A més a més, les dades de l’EPA que avui s’han fetes públiques “palesen que les polítiques implementades pel PP amb l’excusa de superar la crisi (polítiques d’austeritat, recentralització, injust fiançament autonòmic, desregulació laboral, etc.) està provocant una nova i més intensa precarietat laboral”, diu Abril. Augmenta el nombre dels anomenats “treballadors i treballadores pobres”. Cada cop hi ha més persones que, tot i tenir una feina, no estan fora del risc d’exclusió social. 

La nova i més intensa precarietat laboral es demostra amb:

 

  • Els ocupats a mitja jornada es consoliden, per damunt del 13%, en els majors percentatges d’un tercer trimestre.

 

  • L’estirabot del percentatge de persones assalariades amb contractes temporals (29,2% tercer trimestre 2013; 26,2% tercer trimestre 2012).

 

  • Es consolida la presència de treballadors per compte propi (un 18,6% del total d’ocupats). En un context de demografia empresarial adversa, es pot intuir que la majoria són autònoms involuntaris.

 

Tot plegat incentiva el procés d’empobriment de la població illenca en plena temporada turística. A més, de la devaluació salarial, cal posar en relleu dues dades realment feridores:

 

  1. L’atur de llarga durada afecta a 59.900 persones (25.600 més d’un any i 34.300 més de dos anys)

 

  1. El 7,77% de les llars de Balears té a tots els seus membres actius (persones en edat i predisposició per a treballar) en atur.

 

Per tot això el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Biel Barceló, conclou que “els missatges relatius a millora econòmica i superació de la crisi social són un sarcasme. En tot cas assistim a una incipient recuperació de l’economia que agreuja les desigualtats, provoca pobresa per a la majoria de la població i només enriqueix més els més rics”.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent

Quin estat necessiten les illes Balears?

bielbarcelo | 15 Octubre, 2013 11:12

Juntament amb representants de diversos partits polítics de Balears, he participat aquest cap de setmana al #SeminariBlanquerna a la taula rodona "Quin estat necessiten les illes Balears?"

Vet aquí la meva intervenció:

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent