facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barcelˇ

Valoraciˇ eleccions catalanes

bielbarcelo | 29 Novembre, 2010 10:24

Unes notes breus sobre les eleccions d'ahir:

1.- S'ha de donar l'enhorabona a CIU pels excel·lents resultats obtinguts. Els catalans han votat canvi després de l'esgotament del tripartit i han optat per un partit catalanista i nacionalista.

2.- Els tres partits del govern s'enfonsen, però el qui més va apostar per mantenir propostes de govern de coalició progressista, Iniciativa per Catalunya, és el partit que millor ha aguantat.

3.- S'incrementa la presència de diputats nacionalistes o sobiranistes (7diputats més). Malgrat la desfeta d'ERC, la pujada de CIU i la irrupció de Solidaritat, fan que pugi el número de diputats sobiranistes.

4.- S'obrin ara unes expectatives importants en relació al sistema financer amb el nou govern català. Una de les grans apostes de CIU, ha estat el concert econòmic. S'ha de veure com anirà aquest tema. Des del PSM apostam pel concert econòmic i ho seguirem amb molt d'interès.

5.- Els partits que varen apostar pel dret a decidir a la gran manifestació del 10 de juliol en protesta per la sentència del Tribunal Constitucional, representen pràcticament tres quartes parts del total de diputats: CIU, ERC, Solidaritat i Iniciativa. El PSC no el compt perquè crec que en aquesta manifestació hi estava a contracor i descol·locat. Ara veurem si això és tradueix en avanços nacionals. Tot i que som bastant escèptic en aquest sentit. 

6.- A partir d'aquí pot venir una deriva delicada del PSC cap a més PSOE. I l'altra partit estatal, el PP, tot i pujar, segueix essent un partit que no decideix iq ue segueix tenint catalunya com a gran assignatura pendent. Qui vulgui comparar el triomf de la catalanista CIU, amb un possible triomf de l'espanyolista PP, no hi tenen res a veure. 

Posted in General. Comentaris: (16). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Zapatero, el PSOE i els atacs marroquins al SÓhara

bielbarcelo | 27 Novembre, 2010 19:39

Article d'opinió publicat al Diario de Mallorca:

Els ciutadans d’arreu del món amb una mínima sensibilitat democràtica hem assistit horroritzats al brutal l’atac de la policia i l’exèrcit marroquins contra els ciutadans sahrauís que s’havien concentrat en el campament de haimas improvisat als afores d'al-Aaiun. Des que el poble sahrauí viu desposseït de la seva terra i de la capacitat de decidir el seu futur, aquells sahrauís que viuen als territoris ocupats han estat víctimes d'una implacable repressió que els ha fet patir desaparicions, tortures i la negació de totes les llibertats civils i polítiques. L'alçament del campament als afores d'al-Aaiun tenia l'objectiu de denunciar públicament les seves insostenibles condicions de vida. Era una protesta pacífica que havia reunit més de 20.000 persones, i la seva repressió per part de les autoritats marroquines és un acte absolutament execrable. Però a més l'atac de les forces de seguretat del Regne alauita ha desfermat sagnants episodis de violència a al-Aaiun, en què la població sahrauí és objecte d'atacs per part de forces de l'ordre i de població civil d'origen marroquí.

 

Encara no coneixem el saldo de ferits, morts i desapareguts que han deixat aquests atacs. El Govern marroquí està aplicant un setge informatiu en tota regla, que inclou la desinformació sistemàtica, el bloqueig informatiu (amb retenció de periodistes, prohibició d’accés de mitjans de comunicació a al-Aaiun, etc) i l’ús de propaganda governamental antisahrauí (amb la difusió de vídeos en què es mostren les suposades agressions a policies i ciutadans marroquins).

 

Mentre s'esdevé tot això, el Govern espanyol del socialista José Luis Rodríguez Zapatero es mostra connivent amb el Govern marroquí. El PSOE està prioritzant els interessos econòmics i geoestratègics davant la defensa més elemental dels drets humans. Per no molestar a "l'amic marroquí", els socialistes miren cap a una altra banda i eviten condemnar les violacions flagrants del dret a la vida i a la integritat física. Lamenten, però no condemnen. Una lletania familiar, d'altra banda.

 

Però el paper del Govern espanyol en aquest afer no es limita a la condescendència. Tal i com denuncien Amnistia Internacional i la resta d'ONGs que participen en la campanya "Armes sota control", durant l'any 2009 des d'Espanya es varen fer exportacions d'armes al Marroc per valor de més de 30 milions d'euros (28 milions en vehicles tot terreny i 1,7 milions en aeronaus). A més, durant el primer semestre de 2010 les vendes de material de defensa han arribat als 4,13 milions d'euros (que corresponen, entre d'altres, a munició i a components d'armes de guerra).

 

Aquestes organitzacions han posat de manifest que es desconeix quines han estat les garanties que ha rebut el Govern Zapatero que tot aquest material no havia de ser utilitzat en el Sàhara Occidental en accions que poguessin vulnerar els drets humans. Al mateix temps, han demanat a l'Executiu socialista espanyol que expliqui aquestes garanties i que se suspenguin de forma preventiva les vendes autoritzades i encara no executades (per valor de prop de 50 milions d'euros, en aeronaus) fins que s'investigui de forma independent i es clarifiqui la situació.

 

Els silencis del Govern espanyol en aquesta qüestió són molt significatius, i deixen entreveure una certa complicitat. És lamentable, però és evident que el PSOE s'ha plegat a la lògica del Govern marroquí, que no és altra que la del nacionalisme imperialista i estatalista que somia amb el “Gran Marroc” (ideologia que impregna la política marroquina, començant pel poderós partit Istiqlal). Salvant les profundes diferències entre les realitats del Regne d'Espanya i el Regne del Marroc, no és cap barbaritat afirmar que el nacionalisme espanyol i el nacionalisme marroquí van de la mà quan es tracta de blindar-se mútuament de cara a la comunitat internacional, perquè són de la mateixa naturalesa: tots dos demostren una al·lèrgia indissimulada al dret d'autodeterminació dels pobles, i tots dos defensen aferrissadament la unitat territorial del seu estat-nació.

 

Però precisament allò que més els diferencia, és a dir, el respecte als drets humans que practica el Govern espanyol (malgrat l'article 8.1 de la Constitució Espanyola i malgrat les implicacions de les recents declaracions de l'expresident --també socialista-- Felipe González) hauria de servir perquè Rodríguez Zapatero fos conscient que la dramàtica situació del Sàhara només pot tenir com a resposta una condemna nítida i contundent. Insistir en la connivència amb el Marroc és un frau a tots aquells ciutadans de l'Estat espanyol que consideram que el respecte a la democràcia i als drets humans són valors que han de prevaler per damunt dels valors de la nació, sigui quina sigui aquesta.

 

Biel Barceló i Milta

Secretari general del PSM-Entesa Nacionalista

Ł

Posted in General. Comentaris: (9). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El PP juga al joc del conseller reprovat.

bielbarcelo | 23 Novembre, 2010 12:19

Aquesta frase no és meva. És del company Miquel Angel LLauger i explica el que està passant als plenaris des de fa mesos, on les rebaixes de les reprovacions han arribat per part de l'oposició. Al llarg d'aquests darrers mesos a proposta del PP i amb els vots d'UM s'han reprovat diversos consellers. Per diversos motius s'ha reprovat a Vicenç Thomas, Carles Manera, Fina Santiago i la setmana passada a Biel Vicens. Totes d'una manera bastant gratuïta. Na Fina Santiago és la consellera que haurà fet possible l'aplicació de la complicada (per les arques autònomiques) Llei de Dependència, i per això mateix haurà estat reprovada. Biel Vicens és el conseller que haurà arreglat les herencies de les obres mal fetes del tren i el metro, i que haurà fet noves línies de tren i bus i l'electrificació de les línies, i per això mateix haurà estat reprovat.

Al plenari d'avui li torna tocar a Carles Manera i a Bartomeu Llinàs. PP i UM que tenen majoria al Parlament no presenten una alternativa viable al projecte de pressuposts del Govern: la seva recepte és gastar més (presenten propostes de més despesa continuament, però no diuen com es pagaran) i ingressar menys (no volen imposts per les rendes més altes). I per això serà reprovat Carles Manera: per no dur al Parlament els pressuposts que ells volen.

I mentres l'oposició juga a desprestigiar als consellers, la nostra obligació és presentar propostes de govern coherents i que facin front a la difícil situació econòmica que tenim. I això és el que estam fent.

Posted in General. Comentaris: (12). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La insularitat i el dret a decidir al Parlament Europeu.

bielbarcelo | 17 Novembre, 2010 09:08

Avui, l’Aliança Lliure Europea (partit polític d’àmbit europeu que agrupa tots els partits nacionalistes de la Unió Europa) organitza un debat al Parlament Europeu sota el títol “Independència a Europa: La igualtat per a les nacions al segle XXI”.

 

En aquest debat, representants polítics, membres de governs i experts en economia i cultura, examinen els actuals moviments al si de la UE cap al dret a decidir de diversos pobles europeus i els beneficis que això pot implicar, des d’un punt de vista econòmic i cultural.

  

En el debat intervenc com a representat de les Illes Balears i Secretari General del PSM-Entesa Nacionalista. (El PSM és membre d’ALE). 

 En el debat, hi participen els líders dels principals partits nacionalistes d’Europa: entre d'altres Playd Cymru del País de Gal·les, Scotish National Party, representants del Govern de Flandes i partits nacionalistes de l'Estat espanyol.  (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (12). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Compromesos amb el futur del paÝs

bielbarcelo | 13 Novembre, 2010 19:46

Intervenció a l'acte del 34 aniversari del PSM-Entesa Nacionalista a Porreres

Bon vespre, companyes i companys.

Ja ho vaig dir l'altre dia, davant el Consell de Direcció Política, i ho reiter davant tots vosaltres: gràcies pel suport que ens heu donat tant a en Joan Font com a mi mateix, en confiar en nosaltres perquè encapçalem les candidatures del PSM-Entesa Nacionalista al Parlament i al Consell de Mallorca. Assumim la responsabilitat de ser els candidats del PSM en un context molt dur. La crisi econòmica i social que estam patint està destruint llocs de feina com mai havíem vist abans, així com moltes famílies que tenen dificultats serioses per arribar a final de mes.
 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (15). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

VIOLACIONS DELS DRETS HUMANS AL SAHARA OCCIDENTAL

bielbarcelo | 09 Novembre, 2010 10:04

El plenari del Parlament de les illes Balears comença avui amb una declaració institucional consensuada per tots els grups parlamentaris per comdemnar les violacions dels drets humans al Sahara occidental.

Fa més de trenta-cinc anys que el poble sahrauí viu desposseït de la seva terra i de la capacitat de decidir sobre el seu futur. Durant tot aquest temps, els sahrauís han viscut dividits entre els que patien el dur exili dels campaments de refugiats a Tindouf i els que vivien als territoris ocupats, víctimes d'una insuportable repressió que els ha fet conèixer les desaparicions, la tortura i la negació de totes les llibertats. El poble sahrauí dels territoris ocupats ha viscut i viu una cruel situació de discriminació a la seva pròpia terra.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (10). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Taula redona Seminari Blanquerna:'L'espai polÝtic nacionalista a les Balears: entre la majoria social i l'atomitzaciˇ'

bielbarcelo | 07 Novembre, 2010 12:15

Avui matí he intervingut al Blanquerna a una taula rodona sobre l'espai nacionalista a les Balears, juntament amb Joan Carles Verd, Biel Huguet, Joan Lladó i Antoni Bennassar. Us pas la meva intervenció:

En primer lloc, vull agrair la convidada als organitzadors del Seminari Blanquerna... A partir del títol de la taula redona, caldria plantejar una qüestió prèvia. L'espai polític nacionalista a Balears, i més concretament a Mallorca, està format realment per dos espais polítics diferenciats: el del nacionalisme progressista (o l'esquerra nacional), representat sobretot pel PSM-Entesa Nacionalista però també per organitzacions com Entesa i Esquerra, i el del centre-dreta nacionalista o regionalista, representat per Unió Mallorquina. Són dos espais electorals diferenciats, com passa amb qualsevol nació del món. A Catalunya, CiU i ERC (també cal afegir Solidaritat, Reagrupament, i les CUP); al País Basc, PNB i l'esquerra abertzale (amb les seves sensibilitats: Aralar, Batasuna, EA). A Espanya, PP i PSOE/IU.

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (8). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

PolÝtica i sentit de l'humor

bielbarcelo | 06 Novembre, 2010 19:28

Dijous passat vaig tenir la oportunitat de participar al programa d'IB3 Can Bum. Un programa d'humor amb imitacions de polítics a l'estil del Polònia de TV3 i que aqui a Balears ja tenia algun precursor com el programa de ràdio Gabinet de Crisi. Alguns es demanàven si estariem preparats per un programa així,  i si seria acceptat per la classe política. Som dels que pens que les reticències poden existir, sobretot des de la dreta, però no em pensava que algú entengués tant poc aquest programa com l'ha entès des de l'esquerra el company Eberhard Grosske. He llegit amb sorpresa al seu blog un apunt sobre un dels gags del programa. Crec que n'hi ha que necessiten més sentit de l'humor. El programa Can Bum, s'ha d'agafar com el que és, un programa d'humor, i no agafar-se al peu de la lletra res del que es diu o es fa. Amb aquest esperit, vaig assistir al programa: amb cap intenció de fer discursos polítics, ni de establir estratègies electorals. La meva única intenció fou passar-ho bé i gaudir d'una experiència molt interessant amb els guionistes i actors de Can Bum. Riure un poc és bo i recomanable, sr. Grosske.

Posted in General. Comentaris: (7). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent