facebook twitter flickr youtube Sindicacio

Menu:

Perfil al Facebook de Biel Barcelˇ

EUROPEES: L'ENEMIC HAURIA D'ESSER EL BIPARTIDISME PP-PSOE

bielbarcelo | 25 Abril, 2009 15:30

No em vull estendre molt, perquè aquesta polèmica em cansa, i altres n'han escrit més extensament i millor que jo: veure els blogs de Toni Alorda o d'Eduard Riudavets. Des del primer moment ERC ens ho va dir: volien contar vots i per tant no volien anar amb el PSM-Entesa Nacionalista. Per això, tot i mantenir converses amb nosaltres, l'únic que feien era enredar-nos mentre tancaven un acord amb Entesa per Mallorca. Com que des del primer moment ens temèrem això, ja ens preocuparem de fer valer les nostres bones relacions amb altres partits nacionalistes per anar parlant i tancant acords amb Bloque Nacionalista Galego i Aralar. I no teníem acords tancats però sí garanties de suport també d'altres partits com la Chunta Aragonesista o Eusko Alkartasuna.

Les condicions que ens imposà ERC-illes (jo diria ERC-Mallorca, perquè des d'Eivissa ens deien que no ho entenien), eren clarament un xantatge: en qualsevol cas el PSM perdia. Si acceptava no entrava a la coalició en el lloc que li pertocava i la militància i la democràcia interna del PSM quedava substituida per les decisions que els altres prenien per nosaltres. Si no acceptàvem, quedàvem fora de la coalició. I això, és el que ha passat.

Probablement no comptaven amb els bons llaços amb la resta de partits nacionalistes (a més d'Els Verds) que tenia el PSM. Tots, i especialment el BNG varen defensar l'entrada del PSM a la coalició fins el darrer moment i en el lloc que li pertocava, i sense haver d'acceptar xantatges. Fins el punt que el BNG va dir que si es vetava al PSM, ells també exercirien el seu vet damunt Entesa per Mallorca, cosa que finalment no varen fer, perquè així els hi varem demanar (nosaltres no volem jugar al mateix joc de fotre a l'adversari).

En definitiva, tot molt trist. El que havia d'esser una festa (una gran coalició per a les europees), ERC ho ha volgut convertir en una disputa entre nacionalistes d'esquerres. El resultat: si ERC volia un coalició per a les autonòmiques, ara està més alluny que mai.

Posted in General. Comentaris: (103). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

TROBADA ENTRE ARALAR I PSM-ENTESA NACIONALISTA

bielbarcelo | 03 Abril, 2009 09:48

 

Avui matí ens hem reunit amb els companys d'Aralar Jon Abril, vicecoordinador i Maribel Castelló de l'executiva nacional. Hem analitzat la situació actual del País Basc, amb el pacte antinatura del PP i el PSOE i les properes eleccions europees. Els companys d'Aralar estan convidats als actes amb motiu del 33 aniversari del PSM (demà a les 20 h al teatre d'Alaró).

Ambdos partits hem manifestat la voluntat de presentar-nos plegats a les pròximes europees en una coalició ampla de partits nacionalistes i progressistes. Una nova coalició que partint com a base dels partits que estam a l'Aliança lliure Europea, incorpori alguns dels membres de les anteriors coalicions Europa dels Pobles i Galeuscat. Una coalició per defensar els posicionaments sobiranistes, d'esquerres i ecologistes a Brussel·les  i que pot esser l'inici d'un espai polític a nivell de l'estat espanyol. La candidatura, que encara no està tancada, estaria encapçalada per ERC, i en formarien part també el Bloque Nacionalista Galego, Eusko Alkartasuna i Chunta Aragonesista, entre d'altres. 

En quant a la situació d'Euskadi hem coincidit en valorar de negatiu l'actual pacte PP-PSOE: quines polítiques socials, sanitàries o educatives duran a terme? Aplicaran polítiques progressistes o de dretes? Un pacte en el qual el PSOE haurà de fer moltes concesions al PP no només a Euskadi sinó fins i tot a nivell estatal. Per exemple la desestabilització del Govern de ZP al Congrés de Diputats que ja ha començat a perdre votacions.

No era el PP tant de dretes i tan lligat a la corrupció? Sembla que això no ha importat al PSOE per tal d'aconseguir tenir el lehendakari. Amb un precedent a Navarra, on el PSOE va permetre governar a la dreta per no voler pactar amb Nafarroa Bai. Tot això ens indiqui per on va l'actual PSOE, tant centralista i espanyolista com el PP.

Posted in General. Comentaris: (35). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent